Ny serie fra Carlsen minder os om, at vi alle er en del af noget større

UNIVERS

Forlaget Carlsen skyder en ny serie til mellemgruppen i gang med to udgivelser, der begge handler om hverdagens store og små udfordringer, og som begge minder os om, at vi alle er en del af noget større.


UNIVERS er en ny serie enkeltstående bøger, der er tænkt til læsere i mellemgruppen, der har mod på lidt længere tekster. Historierne tager afsæt i hverdagens små og store udfordringer, man tit støder på i familien eller hos de tætteste venner. Og da disse udfordringer er universelle, bevæger fortællingerne sig også på tværs af tid og sted, så læseren får forståelsen af, at vi alle sammen er en lille del af noget meget større.

De første bøger i UNIVERS

Første boge i serien, Frankie og Bug af Gayle Forman, foregår i den fattige del af Venice Beach i 1980’erne. Her oplever 10-årige Bug sit første store svigt, da hendes storebror hellere vil løfte jern end tilbringe tid med hende. I stedet hægter Bug sig på den sære og hemmelighedsfulde dreng Frankie, der er på ferie i Venice Beach. Ferien bliver spændende, bare ikke som Bug havde håbet på.

Frankie og Bug er en bog om at få øjnene op for den verden, der har ligget på den anden side af familiens trygge rammer – på godt og ondt.


LÆS OGSÅ: Interview med Gayle Forman: Jeg vil vise børn, at de kan forandre verden


Anden bog i serien, Blokken ved verdens ende af Bjarnadottir og Thorarinsdottir, er en moderne fortælling om pigen Dagny, der med resten af sin familie skal besøge farmoren, der bor på en lille, isoleret ø langt væk fra alt.

Det bliver et ophold, der må alle måder udfordrer Dagny på komfort, selvforståelse og empati, da hun ikke har særligt høje tanker om øboerne eller deres besynderlige livsstil. Men der er et højere formål med at bo samlet i én stor husblok, og selvom Dagny stritter imod med hele sit væsen, må hun erkende, at øboerne faktisk har fat i den lange ende.

Blokken ved verdens ende er en sjov og vedkommende bog om at slække på sine egne behov for fællesskabets og – måske i virkeligheden ens eget –  bedste. Bogen modtog en velfortjent nominering til Nordisk Råds Litteraturpris for børne- og ungdomsbøger i 2021.

Blokken ved verdens ende og Frankie & Bug er de første to bøger i UNIVERS-serien.Blokken ved verdens ende

Af Arndís Thórarinsdóttir og Hulda Sigrún Bjarnadóttir
Oversat af Nanna Kalkar

Dagny og hendes familie skal på en ekstra ferie EFTER sommerferien! De skal nemlig besøge Dagnys bedstemor, der er faldet og har brug for hjælp. Dagny synes, at det er fedt! Men da Dagny og hendes familie ankommer til den lille ø, venter der Dagny en noget anderledes oplevelse, end hun lige havde set frem til. Faktisk virker det overhovedet ikke, som om hendes såkaldte bedstemor ved, hvad det vil sige at være en sød, gammel dame. Faktisk virker INGEN af ø-boerne særligt søde. Ifølge Dagny.

 fra ca. 8 år


Frankie & Bug

Af Gayle Forman
Oversat af Charlotte A. E. Glahn

Året er 1987, og Bug glæder sig til at skulle tilbringe sommeren med sin bror. Men i stedet skal hun passes hos naboen sammen med Frankie, der besøger sin onkel. Frankie er på ingen måder lige så sjov som Danny var, og Bug er grundigt skuffet over sin situation. I flere forsøg på at få bare lidt sjov ud af sommeren alligevel, møder Bug mennesker, der på godt og ondt er med til at gøre Bugs sommer meget anderledes. Og for første gang erfarer hun, hvad det vil sige at være genstand for racisme og diskriminering.

 fra ca. 10 år

Har du set?