Sallys far bander (… ad helvede til)

Gratis guide til dialogisk læsning med billedbogen Sallys far bander (… ad helvede til).

Sallys far bander (ad helvede til) er en del af den populære billedbogsserie om Sallys far af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen.

Sally vil gerne i Tivoli og prøve alle rutsjebanerne og karrusellerne. Far vil sådan set også gerne i Tivoli – han elsker nemlig candyfloss og is og sodavand og brændte mandler, og han er også verdensmester i radiobil, siger han. Problemet er bare, at det er alt for dyrt at tage i Tivoli. Men da Sally hører om noget, der hedder en bandekasse, får hun en idé …

Hvorfor læse en bog om at bande i børnehaven eller skolen?

Fordi bogen er en perfekt anledning til at tale om sproget og ordene. De ord, vi bruger om andre. De ord, vi siger til hinanden. Og alt det vi selv hører og bliver kaldt, som kan gøre os enten glade eller kede af det.

At få skæld ud over bestemte ord, som man måske ikke engang selv forstår betydningen af, kan føre til forvirring, frustration og trods. Hvorimod dét at få forklaret betydninger og snakke om hvorfor visse bemærkninger kan være hårde eller ondskabsfulde, kan føre til gode snakke, øget eftertænksomhed og større social opmærksomhed. 

I bogens historie er perioden, hvor der må bandes, begrænset til den tid, det tager at få penge i kassen til et bestemt formål. Ligeledes kunne vi aftale med børnene, at vi under læsningen af bogen må tale om og afprøve en masse bandeord. Men når vi bagefter går ud mellem andre mennesker ved vi, at der er  visse ord, som vi ikke skal sige. 

Vi kombinerer altså læsningen med et sæt regler og en fælles forståelse – en slags tillidsaftale – der gør en bog om bandeord til en lærerig oplevelse, med mulighed for både sprogtilegnelse, gode grin og en lille portion dannelse.

af Thomas Brunstrøm og Thorbjørn Christoffersen

Aldersgruppe:
Børnehave / 0.-1. klasse
Guide udarbejdet af:
Lotte Salling

Har du set?